Adlib tip: makkelijk afbeeldingen exporteren

Adlib tip: makkelijk afbeeldingen exporteren

Er is vanaf de Adlib Museum applicatie 4.2 een handige optie bijgekomen om snel de afbeeldingen van de geselecteerde records te kunnen kopiëren naar een aparte map. Hij zit een beetje verstopt, met de wat onduidelijke naam ‘Afbeeldingen’, maar als je hem eenmaal gevonden hebt, scheelt dit heel wat werk bij bijvoorbeeld het beantwoorden van vragen over je collectie. Zo kun je vrij makkelijk een selectie van foto’s aan bijvoorbeeld geïnteresseerde onderzoekers of journalisten sturen.

Het werkt als volgt:

 1. Zoek de records in de set Collectie in eigen beheer, waarvan je de afbeeldingen apart wilt zetten in een map, bijvoorbeeld om deze te kunnen mailen aan een geïnteresseerde.
 2. Selecteer de gewenste records met de knop ‘Markeer record’ bovenin de menubalk of selecteer alle records met de knop ‘Markeringen wisselen’. Van deze records worden alle gekoppelde afbeeldingen straks gekopieerd naar een aparte map op je pc of server.
 3. In de menubalk linksboven in kies je voor Bestand en via de pulldown ga je naar de knop ‘Afbeeldingen’ onderaan. (zie afbeelding)
 4. Wanneer je op de knop ‘Afbeeldingen’ klikt kun je verschillende opties kiezen:
  1. je kunt zelf een doelmap aanmaken waar de afbeeldingen in terecht moeten komen, op je pc of server. Zorg dat het een plek is die logisch is en die je goed kunt terugvinden als je de afbeeldingen straks wilt gebruiken.
  2. Vervolgens kun je aangeven of het originele bestand vertaald moet worden naar een ander formaat (tiff, jpg, bmp, png, gif). Je kunt het formaat ook hetzelfde laten als het oorspronkelijke bestand. Bij grote afbeeldingen is het, zeker wanneer deze gemaild moeten worden, wellicht verstandig deze te verkleinen. Bij de keuze voor vertalen naar JPG kun je de kwaliteitsfactor (verkleinfactor) aangeven en zelfs of de bestanden gedraaid of gespiegeld moeten worden.
  3. Ook de pixel afmetingen kunnen vervolgens worden aangepast. Dit kan handig zijn wanneer er specifieke formaten gevraagd worden, bijvoorbeeld voor een website of digitale nieuwsbrief.
  4. Onderin het scherm is de voortgang van de export actie te volgen.
  5. Klik na het selecteren van de gewenste export opties op de knop start. Bij een kleine hoeveelheid geselecteerde records en afbeeldingen is het proces snel klaar.
  6. Het resultaat zit nu in de bij 4.1 aangemaakte doelmap en is hier te controleren.

Veel succes!

Meer van dit soort tips & trucs leren over Adlib? Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een praktische workshop via mail@bibibodegom.nl

No comments yet.

Leave a reply

Reset all fields