Even voorstellen…

Even voorstellen…

Mijn naam is Lian van der Zon. Sinds november 2016 werk ik bij Bibi Bodegom – Culturele projecten. Bibi en ik hebben elkaar leren kennen bij Erfgoed Gelderland. Daar werkten we al eerder samen, bijvoorbeeld voor projecten als CollectieGelderland en Leven in de Liemers. Ik ben blij dat ik bij Bibi kan werken aan mooie cultuur- en erfgoedprojecten.

Actuele geschiedenis

Erfgoed bevindt zich op de grens tussen toen en nu. Dat vind ik er zo mooi aan. Het toont het belang en de actualiteit van de geschiedenis. Tijdens mijn Masteropleiding Actuele Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen heb ik de wisselwerking tussen heden en verleden bestudeerd. Deze theoretische kennis breng ik nu in de praktijk in de erfgoedwereld.

Oral history

Na mijn afstuderen heb ik mij met name ontwikkeld op het gebied van oral history. Zo deed ik bron- en literatuuronderzoek naar oral history als methode. Ik ontwikkelde en doceerde een cursus waarbij de geschiedkundige, sociale en psychologische kant van oral history aan bod kwam. Het gaf mij veel energie om de cursisten kennis te laten maken met deze prachtige vorm van geschiedschrijving – een geschiedschrijving die het verleden tot leven wekt.

Verhalen delen

De persoonlijke verhalen die voortkomen uit oral history interviews zijn het delen waard. Zij laten het menselijke gezicht achter de geschiedenis zien. Ik heb een passie voor het uitdragen van (historische) verhalen, omdat ik mijn creativiteit kan combineren met mijn redactionele en schrijfvaardigheden. Het vertellen van verhalen kan op uiteenlopende manieren. Een goed boek of een mooi artikel maakt mij net zo blij als een innovatieve game of film. De uiteindelijke vorm hangt altijd samen met het doel, publiek en de middelen.

Contact

Wilt u meer weten over oral history? Of bent u benieuwd op welke manier u uw verhaal het beste kunt uitdragen? Neemt u dan gerust contact met mij op. Ik ben bereikbaar via lianvanderzon[@]bibibodegom.nl of telefonisch via 06 147 046 70. Mijn werkdagen zijn dinsdag en donderdag.