Widget Image
Bibi Bodegom is een veelzijdige erfgoedprofessional met veel kennis en ervaring op het gebied van digitalisering en ICT. Zij combineert creativiteit met inhoudelijk vakkennis. Bibi’s betrokkenheid en flexibiliteit maken haar tot een bekwame en oplossingsgerichte projectleider.
Contact
Volg ons
Image Alt
   Over ons

Bibi Bodegom

“Ik word net zo enthousiast van het oplossen van lastige (strategische) vraagstukken op het snijvlak van cultureel erfgoed, ICT en publieksbereik als van het geven van een workshop collectieregistratie voor beginners.”

Bibi Bodegom is een veelzijdige erfgoedprofessional met veel kennis en ervaring op het gebied van projectleiding, storytelling en digitalisering. Zij combineert creativiteit met inhoudelijk vakkennis. Bibi’s betrokkenheid en flexibiliteit maken haar tot een bekwame en oplossingsgerichte projectleider. Door klanten en collega’s wordt zij dikwijls gezien als de drijvende kracht achter vele succesvolle projecten.

Bibi werkte na haar studie Kunstgeschiedenis als projectleider aan diverse museale automatisering en digitaliseringsvraagstukken. Bij Erfgoed Gelderland waar ze bijna tien jaar werkte als museumadviseur ontwikkelde ze zich tot e-culture specialist. Met nu bijna twintig jaar ervaring als erfgoed- en museumprofessional heeft Bibi veel musea, historische verenigingen, archieven en andere kleine en (middel)grote erfgoedorganisaties in Gelderland van advies over e-culture en digitalisering voorzien. Ze begeleidde de ontwikkeling van de prijswinnende websites CollectieGelderland.nl en mijnGelderland.nl voor de Coöperatie Erfgoed Gelderland. Tevens was Bibi betrokken bij de totstandkoming van diverse websites, publicaties, beeldbanken, applicaties, films, animaties, apps en serious games.

Als zelfstandige is Bibi nog altijd actief op het gebied van digitalisering en ICT. Zo geeft ze workshops en lezingen over het toepassen van nieuwe en sociale media en het gebruik van collectiebeheersystemen in musea. Een klantgerichte en pragmatische aanpak wordt door haar gecombineerd met de inhoudelijke kennis en ervaring die ze de afgelopen 14 jaar heb opgedaan. Bibi: “Ik word net zo enthousiast van het oplossen van lastige (strategische) vraagstukken op het snijvlak van cultureel erfgoed, ICT en publieksbereik als van het geven van een workshop collectieregistratie voor beginners.”

Romie Wisselink

“Praktijkervaring opdoen: hier kan geen universitair onderzoek tegenop!”

Romie Wisselink is medewerker projectondersteuning bij Bibi Bodegom. Daarnaast studeert Taal-en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht. Ze houdt zich voornamelijk bezig met kunstgeschiedenis tussen 1300-1900 en daarbij volgt ze Franse en Duitse minors. Op dit moment is ze bezig met afstuderen. Romie: “Voor mijn bachelor liep ik met veel plezier een halfjaar praktijkstage bij Bibi Bodegom. Toen ik onderzoek deed naar wat Bibi doet werd ik gelijk enthousiast: ik wilde graag meer weten over het culturele erfgoed van mijn eigen provincie en hoe ik anderen hiervan bewust kan maken. Het halfjaar dat ik stage liep vloog voorbij, ik heb veel mooie kansen gekregen en nieuwe kennis en ervaring opgedaan. Het enthousiasme was wederzijds: ik mocht als medewerker bij Bibi blijven werken!” Romie ondersteunt Bibi bij verschillende projecten, waaronder Leven in de Liemers en Grenzeloos Gelre.

Romie zegt over haar werk: “Bibi geeft mij optimaal de kans om mijn opgedane kennis te benutten op professioneel vlak. Ik wist niet dat de wereld van cultuur en erfgoed zo omvangrijk is en het digitaliseren ervan zoveel mogelijkheden biedt. Ik leer bij Bibi veel over het inzetten van innovatieve technologie voor het bekendmaken van cultureel erfgoed bij een breed publiek. Ik mag me verdiepen en meebeslissen over de inhoud, maar leer van Bibi ook veel over het coördineren van projecten. Tegen de praktijkervaring die ik nu opdoe bij Bibi Bodegom-Culturele Projecten kan geen enkel universitair onderzoek tegenop! Bibi heeft mij zeer geënthousiasmeerd voor cultuur en erfgoed. Ik weet zeker dat ik na mijn opleiding in deze sector actief wil blijven!”

romie wisselink
Pim Gerritzen

Pim Gerritzen

“Een onderbelicht stuk oorlogsgeschiedenis van de Liemers”

Stagiair Pim Gerritzen (25) is van huis uit historicus en journalist. Tot en met begin mei was hij als stagiair werkzaam bij Bibi Bodegom – Culturele Projecten, vanuit de masteropleiding militaire geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. De opdracht waarbij hij betrokken was het Cultuur- en Erfgoedpact de Liemers, waarbij hij zich bezighield met het project ‘Beeldbank van de Liemers’. Pim’s expertise is oorlogsgeschiedenis en zijn passie is de Tweede Wereldoorlog. In die hoedanigheid gaat hij zich de aankomende periode bezig houden met een onderzoek naar de bevrijding van de Liemers. Pim verteld: “Zelf ben ik geboren en getogen in de streek, maar mijn kennis over de Liemers in oorlogstijd bleek minimaal. Ik ga dit avontuur dan ook met een open blik en veel enthousiasme tegemoet. Tot op heden hoor, lees en zie ik dag in dag uit fascinerende verhalen over de Tweede Wereldoorlog. De Liemers heeft namelijk de nodige historische verenigingen. In alle windhoeken van de streek zijn enthousiaste vrijwilligers bezig met (historisch) onderzoek. Zij nemen ruimschoots de tijd om mij te helpen bij mijn werkzaamheden. Ieder bezoek leert mij weer een stukje meer over de oorlogsgeschiedenis van mijn regio.”

Het onderzoek van Pim richt zich op de bevrijding van de Liemers, van Emmerich tot aan Arnhem. Dit is ongeveer de periode 31 maart tot 15 april 1945. Aan de hand van foto’s en context probeert hij een totaalbeeld van de bevrijding van de Liemers neer te zetten. Een onderbelicht stukje oorlogsgeschiedenis in het grote verhaal over de bevrijding van Nederland.